Kabaczek – jedno z najwartościowszych warzyw sezonu letniego i jesiennego

Sezon letni i jesienny jest okresem obfitującym w wiele smacznych i zdrowych warzyw. Dla osób ceniących głębię smaku, wartości odżywcze i fakt uprawiania danego warzywa w kraju, dzięki czemu nie jest one konserwowane z użyciem szkodliwych substancji, lato i jesień są okresem warzywnej uczty. Jednym z najbardziej kochanych przez Polaków warzyw sezonowych jest kabaczek.

Kabaczek — pochodzenie i charakterystyka

Kabaczek jest warzywem z rośliny dyniowatych. Pochodzenie jego nie jest znane i jako jego ojczyznę wskazuje się między innymi Włochy i Amerykę Północną. Najchętniej jest stosowany w Zachodniej i Południowej Europie, jednak i u nas cieszy się w sezonie sporą popularnością i latem oraz jesienią znaleźć go można niemal w każdym sklepie spożywczym. Kontrowersje budzi w przypadku kabaczka nazewnictwo, gdyż wiele osób twierdzi, że kabaczek i cukinia to dwa zupełnie różne warzywa. W rzeczywistości jednak cukinia to inna nazwa kabaczka. 

Kabaczek — wartości odżywcze i sposoby przyrządzania

Kabaczek jest warzywem niezwykle wartościowym, gdyż zawiera wiele witamin, w tym witaminy B1, B2, C oraz PP. Jest niezwykle bogaty także w minerały, w potas, żelazo i wapń. dodatkowo jest niezwykle bogatym źródłem karotenu. Szczególnie chętnie spożywają go osoby stosujące rozmaite diety odchudzające. Nie jest on wysokokaloryczny, a jednocześnie daje spore i długie uczucie sytości.

Kabaczek używany jest najczęściej w leczo, jednak nie jest to jedyne jego zastosowanie. Popularną formą jego spożycia są przepyszne i zdrowe placki z kabaczka, a także panierowane, a następnie usmażone prążki. Warto dodać, iż nie zawsze trzeba usuwać z tego warzywa pestki. Robi się to wtedy, gdy warzywo jest już mocno dojrzałe, a pestki są twarde. W przypadku młodego kabaczka z młodymi pestkami nie usuwa się ich, zwłaszcza że także pełne są one wartościowych odżywczych składników, a ich obecność nie zawadza, gdyż są one niezwykle miękkie, właściwościami fizycznymi przypominając małe ziarnka fasoli.